Wednesday, March 7, 2018

Lagu korea yang hari-hari aku dengar. setakat ini

1.Blackpink -As It Is Your Last

Why?
Catchy Terlebih.. I think This song is like vitamin to me lah..Nyanyi asal dapat bunyi ok lah kan
Fav Member : Jennie.. she so cool ooohh

2. Momoland - Bboom bboom

Why? This is a happy song la.. ceria je aku tengoknya.. lepastu sangat la comel tarian dia
Fav Member: Nancy - Lawa sangat kan..

3. SNSD-Holiday



Why? Lagu ni masa memula keluar tak suka sangat. Tapi aku suka tengok tarian dia..
Fav member: Sejak Jessica keluar dah takde.. hahaI I can't choose means I like everyone? boleh la

4. Big Bang - Tell me goodbye 



Why? This is actually a Japanese song by them.. but they are from korea so boleh la letak sini. Lagu ni best, video clip best, semua best

Fav member: TOP. I like TOP.. he so cool



ini lah lagu harian aku.. my happy vitamin..agak kalau diaorang dengar cara aku nanyi entah apa maksudnya.. haha


Monday, March 5, 2018

salam ke tak salam

When it come to Islam, you basically cannot touch opposite sex that you can marry (bukan muhrim). 
Tapi bila dekat tempat kerja, you meet a lot of people, once yang kadang-ladang don't have a lot of knowledge on how this religion is. Takkan kau nak pakai sarung tangan every meeting kan.

In Malaysia, rarely, Malaysian men regardless of their religion hulur tangan untuk bersalam dengan Muslim women. Jarang la, masing-masing dah tahu. tapi bila kerja dengan orang luar Malaysia, hatta Singaporean sekalipun diaorang kadang-kadang tak tahu. Apatah lagi mat salleh yang tak pernah tinggal di kalangan Muslim kan.

Bila kerja dengan all sort of mat salleh ni, diaorang always hulur tangan nak bersalam, of course aku serba salah, tapi aku salam je lah.. takkan la nak tolak, takut dia segan atau terasa kan. So, basically if someone hulur tangan aku sambut la..tak nak jadi awkward bagai. Dah la kita nak kerja dengan dia kan.. kang kalau awkward kang dah mcm mana.

Maybe some people think I am lame dan penuh alasan. But to be honest there is a lot of people like me. yang taknak berada pada awkward positions.

Lain orang lain cara.. somehow, I cannot find a way to say why I can't salam. Takkan nak cakap My God forbid to touch men.. tak memasal salahkan tuhan pulak. Any Idea how to say no?


Thursday, March 1, 2018

Debts,loans,credit card etc

In life we might face some issues in our financial management, well that is what happen to me

I might be a very few lucky one yang parents bg kereta even buruk to commute around or to work. So masa mula-mula dapat kerja I am living with my parents, I have a car yang dah tiada bayaran bulanan etc. My parents still work so I tak payah bg large sum of my salary to them.

Tapi nafsu menguasai segalanya.. I mohon kad kredit mula-mula nak guna untuk buat installment AEON for DSLR camera. so in a year, dah habis bayar hutang kamera,but I also used that credit card for RM 500- RM600 more than what I need to pay for that Camera and obviously spending more than I earn at that time. Bila dapat bonus habiskan bayar hutang yang menimbun. Bulan-bulan maximum pun I bayar RM300 for CC, itu sbb dhutang menimbun. So for the first 2 tahun, duit bonus adalah buat bayar hutang.

one time my mum sibuk nak buat rumah so I apply for RM12K loan from a bank with 3 years repayment time masa tu almost RM500/month. so seribu dah habis for hutang, I live on RM400/month lepas tolak-tolak semua, bukannya gaji besar pun masa tu. Tapi tak jd pun buat rumah I end up spending that money on something else.

I ada ASB loan juga, mula-mula RM200/month lepastu I pergi tambah jadi RM400/month. Gatal sangat.

So, end of last year sangat-sangat critical, I need to help myself sebelum I drown to more serious problem. My CC is almost dekat limit. Saving takde, apa pun takde.

Mula-mula, I pergi tempat yang paling senang, I cancel ASB loan. Dapat bonus ASB earlier this year, I pergi settlekan tunggakan ptptn. Bayar sikit lagi untuk sebulan extra. Lepastu I minta loan dari Bank lain. Nasib lepas. So I bayar credit card, I settle kan personal loan yang awal tu sbb I nak reduce monthly expenses.

Kebetulan, current company suruh I transfer dia bagi gaji lebih sikit. So, Bila dah kena pindah takkan la aku nak bawa wira tahun 1995 yg jarang-jarang servis tu dari JB to Shah Alam, so I terpaksa beli kereta. Dapat bonus dari company, buat muka kereta pulak. Dr Jb duit rumah bayar RM400/month tp I duduk padang jawa je kat Shah Alam sewa bilik RM200/month.

Masa duduk dengan adik-adik dekat JB tu gatal pergi langgan ASTRO yang paling mahal sekali. Dah bayar RM 200/month. Contract 2 years ok.. terpaksala tahan sikit sampai May/June 2019. Astro pun on the way transfer to Shah Alam

So, ASB loan dah tiada, tp takkan la tak nak menyimpan langsung. I simpan la juga sedikit amaun monthly dalam ASB untuk emergency. PTPTN pula dulu memang takde balance nak bayar mengharapkan KWSP akaun ke-2 sampai tunggakan beribu, nak beli rumah pun tak lepas. Check dekat Bank Negara nangis tengok sendiri punya report. Sekarang memang bertekad nak bayar setiap bulan. Dapat penggabungan mohon bayar RM200/month, lantaklah asalkan bayar je.. nnt aku nak topupkan dengan aku punya 2nd Account KWSP.

So skrg 3 main hutang yang nak kena clearkan PTPTN, Kereta dan Personal loan. Harap dalam masa 5 tahun settle semua.

Semoga dipermudahkan..

Amin..